HUZURSUZLUK VE GÜZELLİĞİ İLE BOTTICELLI

Menarini, Floransa'da İtalyan Rönesansının sembolüne adanmış son sanat monografisini sunar.

 

Dönemin kültürünü hassasiyetle yorumlayan başarılı bir sanatçı ve olağanüstü eserlerin yaratıcısı olan Sandro Botticelli, bir güzellik dehasıydı.  Sanatçı, "Venüsler" sayesinde farkında olmadan günümüzü başarıyla yansıtan bir mükemmellik anlayışı oluşturmuştur.  Yine de gizemli ve huzursuz bir figürdü: Eskimeyen ününe rağmen, tablolarında hala ortaya çıkarılması zor gizemler saklı.  Altmış yıl sonra Sandro Botticelli, Floransa'da Palazzo Pucci'deki Apollo Odası'nda Floransa sanat müzelerinin eski yöneticisi ve günümüzde Opera di Santa Croce ve diğer prestijli Floransa kurumlarının başkanı olan yazar Cristina Acidini'nin huzurunda sunulan yayınlanmamış bir monografiyle Menarini Group sanat serisine geri dönüyor.

 


 

Bu monografi bizi on beşinci yüzyılın ikinci yarısındaki Floransa'ya, Botticelli'nin babası Mariano Filipepi'nin boyahanesine götürüyor. Ailenin atölyesinde kullanılan renklerden etkilenen genç Sandro, sanat çalışmalarıyla ilk kez burada tanışmıştır. Onu tanıyan az sayıdaki kaynak, sanatçıyı dönemin Floransa ruhuna uygun olarak ironi, alay ve iğnelemeye eğilimli bir adam olarak tanıtmaktadır. Huzursuz bir mizaç ruhuna ıstırap vermiştir; evlenmeyi kesin bir dille reddetmiş, ancak birkaç kısa seyahat dışında asla terk etmediği Floransa'ya sonsuz bir aşk beslediğini ilan etmiştir.  İnsan ve sanatçı duyarlılığı ile, Lorenzo de' Medici'nin karnavalesk başarılarından Savonarola'nın pişmanlık törenlerine kadar, kentinde meydana gelen değişimleri kaydetmiştir. Bir sanatçı olarak, yaşadığı çağın değişimlerine uyum sağlama konusunda eşsiz bir yeteneğe sahipti; Venüs'ün Doğuşu ve Primavera'nın (Bahar) yarattığı ahenk ve zarafetten çok uzakta, Ölü İsa'ya Ağıt ve Kutsal Üçlü (Pala delle Convertite) gibi daha koyu renklerle acı çeken figürler resmetmiştir. Bu ilk iki eser, sayısız varyasyonları ve yeniden yaratımlarıyla, Botticelli'nin bugün bile modern bir çalışma konusu olarak geçerliliğini koruyan son derece popüler bir sanatçı olmasına yardımcı olmuştur.

Bu nedenle, en ünlüleri de dahil olmak üzere, Botticelli'nin birçok resminin kronolojisi ve yorumlanmasına ilişkin birçok tartışma yaşanmaktadır.  Aslında, restorasyonlar ve derinlemesine incelemeler sürekli olarak yeni unsurları gün yüzüne çıkarmakta ve bu da sektördeki uzmanlar arasında tartışma yaratmaktadır.

Cristina Acidini ""Bu olağanüstü sanatçı, özellikle en sarsıcı ve gizemli tablolarıyla ilgili yeni belgelerin ve bunlara dair yorumların keşfi sayesinde son altmış yılda ortaya çıkan yenilikleri dikkate alan ikinci bir monografiyle Menarini serisine geri dönüyor. Ayrıca, Botticelli'nin birçok eserinin restorasyonuna denk gelen bilimsel incelemeler, onun rafine ve çok yönlü resim tarzına ilişkin bilgilerimizi zenginleştirmiştir" şeklinde açıklamada bulunmuştur.  "Aslında Botticelli, yaşadığı dönemde Floransa toplumundaki derin değişimleri yansıtan, önce Muhteşem Lorenzo'nun kültürel açıdan mutluluk verici yükseliş dönemine, ardından da Girolamo Savonarola'nın karmaşık dini reformizm yıllarına hakim olan, döneminin kültürünün en özgün yorumcularından biriydi. İşte bu nedenle, tüm ihtişamı ve huzursuzluğu ile Rönesans'ın ‘sembolü’ haline gelmişti."

Botticelli'yi konu alan sanat ciltleri, İtalyan resminin büyük ustaları aracılığıyla İtalya'nın güzelliğini kutlamak amacıyla 1956 yılında oluşturulan Menarini Group’un prestijli sanat serisini zenginleştirmektedir.

Menarini'nin hissedarları ve Yönetim Kurulu üyeleri Lucia ve Alberto Giovanni Aleotti, "Menarini sanat koleksiyonu, büyük İtalyan sanatçılarını tanıtmayı ve onları en genç nesillerle bile buluşturmayı amaçlamaktadır. Botticelli'nin en önemli resimlerinin ardındaki huzursuzluğu ve merakı keşfetmek, sanatçının günümüzün çağdaş duygularına ne kadar yakın olduğunu gösteriyor."
 

Yıllar içinde Menarini Group’un sanatsal projesi ‘Menarini Pills of Art’, dijital medya ile büyüyerek gelişmiştir.  Bunlar, uzmanların Menarini ciltlerinde yer alan birçok eser hakkında anekdotları ve merak edilenleri anlattıkları kısa videolardır.  Bugüne kadar yaklaşık 700 video yayınlanmış ve toplamda on milyonlarca kez görüntülenmiştir. Videolar, aylık olarak yeni içeriklerle güncellenen Menarini YouTube kanalında 8 dilde yayınlanmaktadır. Botticelli'nin en ünlü eserlerinden bazılarına ilişkin videolar, Leonardo'nun Magi'nin Hayranlığı, Mantegna'nın Madonna delle Cave ve Caravaggio'nun Bacchus tablolarına ilişkin videolarla birlikte yakın zamanda yayınlanmıştır.
 

Menarini Pills of Art’a aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz: https://www.menarini.com/en-us/news/menarini-pills-of-art

Tarihçe

Menarini'nin kökeni,  Archimede Menarini'nin Napoli'nin merkezinde “Farmacia Internazionale”yi açtığı 1886 yılına uzanmaktadır.

Hakkımızda

135 yılı aşkın geçmişe sahip bir İtalyan ilaç firması olan Menarini Group, dünyada 140 ülkede faaliyet göstermektedir.

Misyon, Vizyon ve Değerlerimiz

Menarini’ye hayat veren ve tarihini şekillendiren 8 değerimizi her gün hayata geçiririz.
 

Dünyada Menarini

Menarini Group’un diğer ülkelerdeki faaliyetlerini görmek için tıklayın.
Scroll Top